2022-02-18 13:50NYHETER

My Nordström är redo för Gaucho Derby i Argentina

Vi fick en pratstund med My Nordström, som efter två års träning och planering är mitt uppe i de sista förberedelserna inför sitt vildmarksäventyr i Patagonien. På tisdag sätter hon sig på planet till Argentina för att som en av två svenskar genomföra Gaucho Derby. 
 
My, för de som inte vet, vad är Gaucho Derby?
- Gaucho Derby är ett 500 km långt, tio dagars-hästrace, genom Patagoniens vildmark i Argentina. Deltagarna endast får ha med sig 10 kg packning som ska innehålla tält, sovsäck, kläder, mat och allt annat man behöver för att överleva tio dagar. Längs vägen får man ha 4 st 2 kg re-supply-bags för att fylla på mat och torra underkläder. Rutten är inte markerad utan deltagarna måste själva navigera mellan checkpoints där veterinärkontroll och byte av häst sker. 
 
Tävlingen är mer känd inom distanskretsar utomlands, främst i Nordamerika skulle jag tro. Arrangören har i 10-12 år också haft ett lopp i Mongoliet, Mongol Derby som är 1000 km på tio dagar. Gaucho Derby är deras senaste satsning. I Sverige är tävlingen inte speciellt känd ännu, men jag hoppas att den får lite större publicitet nu när världen öppnar upp igen och allt kan dra i gång. 
 
Hur många är det som tävlar i Argentina i år?
Det är 35 ryttare från hela världen är med i Gaucho Derby 2022. Jag blev som första svensk uttagen till tävlingen 2021, men den blev framflyttad till 2022 pga pandemin. Jag fick reda på att jag skulle vara med precis innan nyår 2019-2020 och följde då den första tävlingen i mars 2020. Jag har alltså har hållit på med mina förberedelser i över två år. 
 
Hur fick du idén att göra detta?
- Jag guidar veckolånga vildmarksturer på Island på somrarna och blev tipsad om det här av en gäst för flera år sedan. Jag gillar att utmana mig själv, att förbereda inför ett stort äventyr och att sedan lyckas genomföra det. Jag hoppas också kunna inspirera andra att våga göra något galet de drömmer om! 
 
Vad är det för regler som gäller under racet?
-  Ryttaren får ha 10 kg packning och väga max 85 kg (inkl ridkläder, hjälm, skor). Ridtiderna är 8-18 varje dag. Innan man börjar rida ska hästen få äta gräs minst en timme, och man ansvarar också för att hästen äter och dricker längs vägen under dagen. Vissa sträckor sker veterinärkontroll och sedan fortsätter man med samma häst, och på andra sträckor byter man häst. Är hästen inte godkänd av veterinären får man strafftid som man helt sonika får sitta av på plats innan man får fortsätta. 
 
Du flyger till Argentina nu på tisdag, hur lång tid har du att förbereda dig på plats?
- Jag har ungefär fyra dagar att ta det lugnt och bli av med jetlagen. De tre dagarna innan tävlingen startar har arrangören vad de kallar pre-race training. Då går vi igenom all utrustning, testrider med GPS och sökare för att se att allt funkar och har genomgång med läkare och veterinärer för vårt eget och hästarnas välbefinnande och vad man ska göra om det händer en olycka. 
 
Alla deltagare har en GPS sökare som gör att arrangören har bra koll på var vi befinner oss (om något skulle hända). Det gör också att alla här hemma kan följa mig genom deras live tracking map. Genom sökaren kan arrangören också skicka korta meddelanden till deltagarna. Jag vet inte om jag kommer ha vare sig mottagning eller internet på telefonen, men antagligen inte eftersom det är långt ute i Argentinas vildmark. 

Foto

Vi vet ju att du är oerhört begränsad i vikten av vad du kan ha med, så vi är stolta att The Skin Agent får följa med på det här äventyret i form av våra anti-skav-stift,  Active Anti Friction Balm och Anti Chafe Stick till hästarna.
 
- Genom tävlingen har jag inte bara ansvar för mig själv, utan även hästarna jag rider. Därför är det extra viktigt att ge hästen den bästa möjliga förutsättningen, och det innebär också förebygga alla möjliga skav. Inte bara från sadeln, utan framför allt från sadelväskorna.

Så jag använder båda stiften i förebyggande syfte. På mig själv handlar det främst om att förebygga skoskav och skav mellan skinkorna (vilket blir väldigt besvärligt när man sitter i en sadel hela dagarna).
 
Till skillnad från många andra tävlingar så kommer du inte rida din egen häst, eller hur, ni kommer få låna hästar på plats?
- Ja det stämmer, alla kommer rida minst sju hästar. Bytet av häst sker efter godkänd veterinärkontroll. Då är det upp till mig att välja en ny häst. Hästbönderna, "Gauchos", kommer vara på plats med sina hästar som är noga utvalda för tävlingen. Genom att prata med dem hoppas jag kunna välja en häst som passar mig och sträckan jag ska rida. Gauchosarna utgör också stor del av crewet, eftersom de har fantastisk lokalkännedom om områdena vi rider i. Vilka hästar vi rider anpassas alltså efter sträckan. Alla hästar som är med i tävlingen är hästar som är tränade för distansritt, många av dem är också med i andra distanstävlingar i Argentina. 
 
Och vad vet du om hästarna?
- Hästarna kommer vara både Crillos och Araber, beroende på vilken sträcka och terräng. Crillos för de mer kuperade områdena, i skritt och trav, och araber för de öppna slätterna, i trav och galopp. Hästarna är noga utvalda och genomgångna av veterinärer innan tävlingen. Under tävlingen sker veterinärkontroller precis som i vilken annan distanstävling som helst. 
 
Arrangören står för träns och sadel. Det är specieldesignade sadlar som de tagit fram med en lokal sadelmakare för att passa tävligen. Vi tar med oss egna sadelväskor, stigbyglar och stigläder. 
 
Vad har varit viktigt att träna på inför en sådan här tävling?
- Mitt fokus för träningen har varit uthållighet och seghet, balans, inre bålstöd och att hitta en neutral hållning. Jag måste hålla länge i sadeln, men också kunna gå långa sträckor när terrängen är besvärlig och vi måste sitta av. Det handlar lika mycket om mental som fysisk träning. Det har också varit svårt, eftersom det inte finns ett tydligt mål att nå upp till, som tex när man vill bänka en viss vikt eller springa en mil på en viss tid. Jag måste förlita mig på att det jag har gjort är tillräckligt.
 
Foto: Anna Bredberg

Förutom fysisk träning har jag tränat med min utrustning. Jag red 5 dagar själv på Island med tre hästar i somras (två hästar som handhästar som jag bytte med längs vägen). Då hade jag med all utrustning och mat och tältade. Det var fruktansvärt väder alla fem dagar, regn och blåst så som det bara kan vara på Island. Så jag fick många bra insikter under de dagarna som kommer komma till stor nytta under tävlingen. 

Vad är mest nervöst?
- Jag är mest nervös över att rida vilse faktiskt. 
 

Du kan läsa mer om Gaucho Derby på deras hemsida. Vi kommer följa My och berätta hur det går för henne på våra Instagram-konton @theskinagent och @theskinagent.animalcare och självklart tycker vi att du ska följa My själv på hennes egna Instagram @mygauchoderby 


Om The Skin Agent

The Skin Agent is a Swedish skin care brand that specialize in products that actively prevent chafing and friction damage to the skin. All products are 100 % vegan and can be used all over the body. They are sold via retailers in the segments ”Sport, Lifestyle och Medicin”. Late 2020 the first product in the new segment "Animal Care" was launched. The company behind the products is The Skin Agent Sweden AB, a privately owned Ltd company founded in 2016. _________________________________________________________________________________________ The Skin Agent är en svenskutvecklad hudvårdsserie som aktivt förebygger skav och friktionsskador. Produkterna kan användas på hela kroppen och är 100 % veganska. Säljs via återförsäljare inom segmenten ”Sport, Lifestyle och Medicin”. Under 2020 lanserades den första produkten inom affärsområdet Animalcare, Horse & Hound Anti Chafe Stick. Företaget bakom produkterna är The Skin Agent Sweden AB, ett privatägt aktiebolag som grundandes 2016.